JEDAN SE PEO NA VAGON, DRUGI PRETRČAVAO ULICU: Dečaci iz Užica i Beograda zbog društvenih mreža ZAVRŠILI U BOLNICI
Vaoz, Foto: Kurir/D.Š.

opasno!

JEDAN SE PEO NA VAGON, DRUGI PRETRČAVAO ULICU: Dečaci iz Užica i Beograda zbog društvenih mreža ZAVRŠILI U BOLNICI

Vikend za nama obeležila su dva dramatična događaja, u Užicu i Beogradu, i u oba slučaja dečaci, starosti 15 i 10 godina ugrozili su svoj život

Objavljeno:

Društvene mreže i trendovi koje deca prate i isprobavaju, pre svega, sa Tik Toka, ali i drugih internet platformi, sve češće u javnosti pojavljuju se kao uzrok teških telesnih povreda, pa i smrti, međutim, nisu u pitanju samo takozvani onlajn izazovi, već mladi život stavljaju na kocku i zbog dobrog „selfija“.

Vikend za nama obeležila su dva dramatična događaja, u Užicu i Beogradu, i u oba slučaja dečaci, starosti 15 i 10 godina ugrozili su svoj život, prema nezvaničnim informacijama, jedan zbog „selfija“, drugi zbog Tik Tok izazova.

Selfi na vagonu?!

Mediji su preneli da je dete staro 15 godina u Užicu udarila struja nakon što se popeo na vagon. Infrastruktura Železnice Srbije je saopštila da je na zahtev otpravnika vozova u železničkoj stanici Užice teretna, isključen napon u kontaktnoj mreži iznad pruge Užice - Užići, jer je otpravnik vozova primetio mlađu osobu kako se penje po vagonima. Ova osoba je, kako se dodaje, potom ušla u strujno kolo iznad pruge i doživela strujni udar.

Vagon
Vagonfoto: Dragan Kadić

- Kroz kontaktnu mrežu iznad pruge prolazi struja jačine 25.000 volti i nije potrebno ni da se dodirnu strujni vodovi da bi došlo do strujnog udara. Dovoljno je da se samo uđe u strujno kolo, koje može biti i par metara udaljeno od kontaktne mreže. Prosečno godišnje nastrada pet i to uglavnom mladih osoba od strujnog udara iz kontaktne mreže, najčešće tokom penjanja na vagone – saopšteno je nakon ove nesreće.

Zbog teških opekotina dečak je primljen u bolnicu i povrede su opasne po život. Lekari su uspeli da stabilizuju njegovo stanje i iz užičke bolnice prebačen je u Beograd u Tiršovu.

Najčešći razlog zbog kojeg mladi na ovaj način ugrožavaju svoje živote jeste upravo da bi napravili opasan selfi.

Koban Tik Tok izazov na Novom Beogradu?

Lekari se bore i za život dečaka (10) koji je doživeo nesreću na Novom Beogradu. Prema rečima očevidaca, do nesreće je došlo tako što su se deca igrala cik-cak pretrčavanja ulice. Došlo je do rasprave među učenicima ove „igre“, dečak je uzeo od druga 200 dinara i pokušao da pobegne trotinetom, ali ga je u tom trenutku udario automobil. Sa teškim povredana prevezen je u Urgentni centar, a žena koja radi u jednom butiku je rekla za „Blic“ da postoji mogućnost da je u pitanju bio opasni Tik Tok izazov.

Pretrčavanje ulice
Pretrčavanje ulicefoto: Printscreen

Više izazova sa Tik Toka i ranije je navodilo decu da pretrčavaju ulice dok je vozačima upaljeno zeleno na semaforu. Leže na asfaltu i u poslednjem trenutku kada naiđe automobil ustaju i trče ili bacaju predmete na put i kada ugledaju da dolazi vozilo, istrčavaju ispred njega pod izgovorom da su hteli da dohvate predmet koji im je „slučajno ispao“. Bilo je i još bizarnijih i opasnijih izazova zbog kojih neka deca više nisu živa: Plavi kit, Momo, zadržavanje daha, cimet izazov, nestanak na 72 sata, petoparac, izazov gutanja kapsula...

Zašto to deca rade

Psiholog Dragana Ćupurdija kaže za „Blic“ da deca do 16. godine „nemaju u glavi uzročno – posledičnu vezu". Stvari rade stihijski, a osobe koje prave Tik Tok izazove su toga svesne, znaju da koliko god izazovi bili besmisleni – deca će ih prihvatiti.

- Osobe koje prave Tik Tok izazove se vode stimulacijom. Naime, deca su zbog telekomunikacijskih i drugih uređaja sklona da moraju da budu stalno stimulisana, stalno nešto mora da im se dešava. Sigurna sam da su inicijatori osobe koje su svesne kom uzrastu to prezentuju, a ako te izazove prave vršnjaci, onda su to deca koja imaju poremećaje, to su buduće sociopate i psihopate. Deca su u fiziološkom smislu u tom uzrastu ograničena i jednostavno su željna stimulacije i izazova. Roditelji koji su od početka usmerili dete, ono to radi kroz sport, edukaciju i takmičenja, dok ovi to rade putem društvenih mreža – smatra Dragana Ćupurdija.

Vaspitanje i pažnja roditelja su ključni

Napominje da deca koja se vode društvenim mrežama i platformama su deca željna druženja, komunikacije i pažnje, i tamo traže zamenu za to što im nedostaje. Takve dece je, nažalost, sve više.

- Zvučaće grubo, ali vaspitanje je kao dresura. I ako psa ne izdresiraš dok je mali, on će kada odraste biti nemoguć, neartikulisan, zato jer nije prošao dresuru i džabe mu onda govorite „stani“, ili „sedi“. To je najprostije objašnjenje, jer bez vaspitanja se ne može ništa. Nažalost, većina roditelja je prepustila da Tik Toku da im decu vaspita, ili Instagram i rijaliti programi i oni se ponašaju u skladu sa tim – kaže Ćupurdija.

U problemu su i vaspitana deca

Psiholog kaže da su u ovom slučaju u problemu i roditelji koji zaista vaspitavaju svoju decu, razgovaraju s njima. Oni su u manjini, a problem je u tome što ako pola razreda učestvuje u nekom izazovu, njihova deca postaju izložena osudama, kritikama i brojnim ružnim komentarima. Dobro vaspitana deca ne mogu da razviju dobar odnos sa vršnjacima, jer većina tih vršnjaka praktikuje izazove, prati razne trendove, dok njih kod kuće vaspitavaju drugačije.

- Roditelji koji se bave svojom decom imaju problem, jer njihova deca nisu uklopljena i izvrgnuta su ruglu od strane većine. Ako nemaju mobilni telefon kažu mu da je jadan, ako nema profil na društvenoj mreži isto. Svakako da će bolje proći proći dete koje je vaspitano, za druge je pitanje da li će sačuvati živu glavu do 18. godine – upozorava Dragana Ćupurdija.

Deca na internetu
Deca na internetufoto: Profimedia

Razgovarati sa decom, razgovarati i razgovarati...

Zabrane tipa: "sve ti oduzimam", ne pomažu mnogo, kao ni vika i svađa sa detetom ako je sklono opasnim izazovima i postaje zavisno od internet trendova, jer će se tajno dovijati na razne načine da dođe do mobilnog telefona ili računara.

- "Skidanje" dece s interneta, koja su zavisna, je postepen postupak. Odredi se dnevno, recimo, sat vremena kada može da koristi mobilni, odrede se situacije kada može da ga ponese, vikendom se dozvoli pola sata duže. To je stvar dogovora i dete će se vrlo brzo prilagoditi na druge uslove. To vidim i u osnovnoj školi gde od februara ove godine više od 99 odsto dece poštuje pravilo da ne mogu da koriste mobilni telefon. Zaista, većina poštuje i nije bilo "kriziranja", niko se nije tresao jer nema telefon pored sebe. Deca lakše od ljudi u godinama prelaze na drugi način funkcionisanja. Za prevaspitavanje nema čekanja, kreće se odmah – poručuje psiholog.

Internet izazovi i trendovi ih sitmulišu i postaju zavisni

Ističe da je jako važno da roditelj razgovara lepo sa detetom. Ne jednom ili dva puta, jer neće iz prvog odmah ni shvatiti o čemu se radi, već je bitno da roditelj bude dosledan u tome što priča.

Bavite se decom, upoznajte ih

- Ako neko viče na njih oni se isključe. Treba se decom stvarno baviti, a bavljenje znači biti s njima i razgovarati. Malo je porodica sa desetoro dece pa da majka ili otac ne stižu da odvoje dovoljno vremena da dobro upoznaju dete, da uvide šta je u stanju da uradi, koliko je povodljiv, koliko je „junačina“ da se popne na vagon i drugo. Zato je uloga roditelja ključna – ističe sagovornica.

Dodaje da dok nije bije mobilnih telefona, društvenih mreža i interneta, isto je bilo problema sa decom koju su roditelji „ispustili“, samo što su tada umesto opasnih pretrčavanja ulice uglavnom najveći izazovi bile krađe po trafikama i prodavnicama i razni drugi poroci, odnosno, drugi vid istog ponašanja.

Svake godine neko strada ili se bori sa užasnim posledicama

Podsetimo :

  • U januaru 2019. mladić (19) se fotografisao na vagonu kada ga je udarila struja od 25.000 volti. Iz Valjeva je prebačen u Beograd na lečenje, a nakon zbrinjavanja je ispričao policiji da je bio sam na stanici i da se na vagon popeo "bez nekog posebnog razloga", ali je na licu mesta pronađen njegov mobilni telefon, pa se pretpostavlja da je pokušao da napravi "selfi" fotografiju.
  • U oktobru 2021. petnaestogodišnjaka iz Šida koji je hteo da se fotografiše na vagonu je udarila struja i preminuo je u bolnici. Dečaku su opekotine zahvatile 60 odsto tela i ni pored ogromnog napora lekara nije dobio bitku.
  • U junu 2022. devojčica (13) koja živi u inostranstvu je tokom letnjeg raspusta došla kod bake i deke u Rumu i kada je pokušala da se popne na vagon zadobila je opekotine na 35 odsto tela. Nezvanično je objavljeno da je planirala da se fotografiše na krovu vagona, ali je zbog strujnog udara zadobila teške telesne povrede i iz rumske bolnice je prebačena u Klinički centar Vojvodine gde je za medije rečeno da je u životnoj opasnosti
  • Godinu dana pre toga, u avgustu 2021. mladić (17) iz Šapca pravio je selfi na vagonu u Železničkoj stanici u Rumi i udarila ga je struja
  • Iste godine, dečak (16) je zadobio teške opekotine kada ga je udarila struja dok je, kako se sumnja, bio na vagonu na pružnom prelazu Klenje u Ripnju

Ovaj slučaj je zaveden kao 33. slučaj od 2016. godine povređivanja na vagonima, a u kojima su žrtve mahom deca. Trinaestoro je nastradalo, a 23 osobe su bile povređene u tom periodu.

Spisak je izuzetno velik, a pre nešto više od dve godine, zbog prihvatanja Tik-tok izazova, preminula je desetogodišnja devojčica u Italiji, koja je učestvovala u takozvanom izazovu onesvešćivanja. Smrtnih slučajeva bilo je i u Srbiji, kada je iste godine dečak pronađen mrtav u Rakovici.

Bonus video:

01:09

NESREĆA U RUMI: Povređeno dete koje se pelo na vagon trenutno je u bolnici

(Espreso / Blic / Biljana Vučković / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.